Sök på hemsidan

Close

Om mikroskopisk kolit

Mikroskopisk kolit

Vad är mikroskopisk kolit?

Mikroskopisk kolit är en inflammatorisk tarmsjukdom som främst kännetecknas av många plötsliga och vattniga diaréer. De kan vara så många och plötsliga att de blir ett stort hinder i vardagen för patienterna. Många patienter upplever också att de drabbas av andra symtom som buksmärtor, trötthet och ledvärk mm.

Namnet mikroskopisk kolit kommer från att sjukdomen endast kan påvisas genom undersöka en del av tarmen i mikroskop och inte är synlig för blotta ögat.

Mikroskopisk kolit finns i två huvudsakliga typer, kollagen kolit (CC) och lymfocytär kolit (LC), men det finns också oklara former av  mikroskopisk kolit (MCi). Uppdelningen är baserad på vad man kan se i mikroskopet, men de ger liknande symtom och behandlas på samma sätt.

Mikroskopisk kolit är ingen ovanlig sjukdom och varje år drabbas mellan 500 till 1000 nya patienter av mikroskopisk kolit. Det är fler kvinnor än män som drabbas och ofta debuterar den hos medelålders och äldre patienter. Även män och yngre kan dock få mikroskopisk kolit Man känner fortfarande inte till vad som orsakar mikroskopisk kolit även om det tycks finnas en viss ärftlighet. Det finns dock några klarlagda riskfaktorer som vissa läkemedel och rökning.

 

Mikroskopisk kolit?

Hur vet jag om jag har mikroskopisk kolit?

För att kunna ställa diagnosen mikroskopisk kolit måste man göra en undersökning av insidan av tarmen, en så kallad koloskopi. Man går då in i tarmen via ändtarmsöppningen med ett böjligt instrument och tar ut små vävnadsbitar som skickas på mikroskopisk analys.

Analysen ger svar på vilken typ av mikroskopisk kolit man har. Vid långvariga/kroniska (mer än 3 veckor) diarreér är det viktigt att söka sjukvård.

Farligt?

Är mikroskopisk kolit farligt?

Mikroskopisk kolit är inte farligt på så sätt att det ökar risken för cancer eller någon annan allvarlig sjukdom som man känner till. Även om det inte är farligt så kan obehandlad mikroskopisk kolit upplevas som mycket handikappande. När symtomen är som värst kan man behöva gå på toaletten väldigt ofta, väldigt snabbt och om man har otur hinner man inte i tid.

Sådana upplevelser leder lätt till att man begränsar sitt sociala liv, inte kan arbeta och sitter hemma, vilket kan vara väldigt nedsättande för livskvaliteten.

Det finns undersökningar som tyder på att livskvaliteten påverkas lika negativt av aktiv mikroskopisk kolit som av mer välkända inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit.

Vanligt liv?

Kan jag leva ett vanligt liv med mikroskopisk kolit?

Mycket har hänt inom behandlingen av mikroskopisk kolit sen den upptäcktes i Skåne på 1970-talet. Sjukdomen kan vara kontinuerlig eller komma och gå i skov. När den är i sin aktiva fas behandlar man den ofta med läkemedel som kan ha mycket god effekt och helt ta bort diarréerna. Vilket läkemedel man väljer beror på dig och din sjukdom, men oavsett vilken behandling så har du en god prognos för att kunna slippa dina diarréer och inte behöva begränsas av din sjukdom.

 

 

Du är på väg att lämna tillotts.se för en extern webbplats. Tillotts ansvarar inte för innehållet på andra webbplatser.

Tillbaka